Pankkipalvelut ja digiaika

Ennuste: Korkojen nousu tasoittuu – ”Helpommat ajat siintävät horisontissa”

Korkojen nousu tasoittuu, ennustaa Danske Bank tuoreessa The Big Picture -raportissaan. Pankin ennusteen mukaan Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja Euroopan keskuspankki EKP eivät enää nosta ohjauskorkojaan vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen jälkeen.

Tänä vuonna inflaation kiihtyminen ja kireä työmarkkinatilanne ovat saaneet keskuspankit nostamaan ohjauskorkojaan rivakasti. Rahapolitiikan kiristyessä myös markkinakorot ovat kivunneet tänä vuonna poikkeuksellisen nopeasti.

Danske Bank ennustaa, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja Euroopan keskuspankki EKP nostavat ohjauskorkojaan ensi vuoden maaliskuuhun asti. EKP:n talletuskoron odotetaan nousevan 2,75 prosenttiin. Tuoreessa ennusteessa Danske Bank arvioi keskuspankkien aloittavan ohjauskorkojen laskut vuoden 2024 alussa. 

”Keskuspankit pyrkivät pitämään inflaatio-odotukset ankkuroituna 2 prosentin tasolle. Taantuman tulo ja inflaation vähittäinen lasku tuovat käänteen rahapolitiikkaan. Asuntovelallisille vuosi 2023 näyttäytyy vielä aiempaa korkeampien korkojen aikana, mutta helpommat ajat siintävät horisontissa. Korkoennusteeseen liittyy toki yhä merkittävää epävarmuutta”, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto

Euroalueen inflaatio laskee – mutta tuskastuttavan hitaasti 

Danske Bank ennustaa, että euroalueen inflaatio nousee tänä vuonna 8,6 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio laskee 7,6 prosenttiin, ja vuonna 2024 sen ennustetaan laskevan 3,2 prosenttiin.

Monet kuluttajahinnat nousevat viiveellä tuotantokustannusten noustua, mikä pitkittää inflaatiota. Palkkojen aiempaa vauhdikkaampi kasvu lisää työvoimakustannuksia, mikä nostaa pohjainflaatiota.

Epävarmuus on suurta molempiin suuntiin. Huonossa tapauksessa inflaatio pysyy korkealla odotettua pidempään, ja kylmä talvi nostaa energiakustannukset uusiin ennätyksiin.

Parhaassa tapauksessa viime kuukausina nähty raaka-aineiden ja rahtikustannusten halpeneminen sekä toimitusaikojen lyheneminen painavat inflaatiota ennustetta nopeammin alas. Tämä avaisi oven korkojen laskulle ja talouden elpymiselle. “Mikä tahansa odottamaton sokki energia-alalla voi johtaa merkittäviin häiriöihin, nostaa hintoja tai pakottaa energian säännöstelyyn. Sillä olisi välittömiä vaikutuksia talouteen”, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Trackbacks & Pings

Vastaa