Järkevää taloudenhoitoa
Koska viimeksi olet tarkastellut omaa talouttasi, tai järkeyttänyt sitä? Voihan tietysti olla, että se on hyvässä kunnossa ja optimoitu, mutta jos et ole tehnyt muutamaa perusasiaa, voi olla että maksat kuukausittain ihan turhia kuluja, joista pääset minuuteissa eroon. Olet esimerkiksi miettinyt lainansiirtoa? Siirtämällä lainasi toiseen pankkiin voit saada kuukausikulut alas ja vanhan korkosi tarkastettua.
Taloutesi ja lainat
Lähes jokaisella meistä on laina tai kaksi. Et ehkä ole ajatellut, että jokainen osamaksukauppasikin on laina, ja mikäli sinulla on niitä useita, maksat kaikista lisäkuluja jokaisen laskun yhteydessä. Helpoin tapa tavalliselle perheelle onkin yhdistää kaikki pienet lainat yhdeksi isommaksi lainaksi ja maksaa ne pienet lainat kerralla pois. Tämän seurauksena kuukausikulut vähenevät merkittävästi ja kaikkien maksujen hoitaminen myös helpottuu, kun entisten useamman laskun sijasta tuleekin vain yksi maksu kuukaudessa. Lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että kaikki osamaksulla ostamasi tuotteet ovat samantien sinun.
Yhdistä lainasi – vaihda pankkia
Oma pankki on aina välillä hyvä testata. Varsinkin viime aikoina, kun pankit ovat siirtyneet entistä enemmän etäpalveluihin, pankkien tarjoama henkilökohtainen palvelu on enemmänkin sanahelinää kuin totuutta. Ennen tutut pankkisalit ovat vaihtuneet oman kodin sohvaksi, ja entinen tuttu pankkivirkailija on vaihtunut tuntemattomaksi nimeksi pankkipalvelijoiden ja asiantuntijoiden rivistössä.
Kilpailuttamalla pankit lainojesi suhteen, voit saada toisesta pankista paremmat lainaehdot, ja samalla kenties myös tarpeen mukaan lisää lainaa – kysyminen ei maksa mitään, ja nykyisessä digitaalisessa taloudessa jokainen pankki tarjoaa mahdollisuuden hakea lainaa suoraa netistä.
Kuukausittainen talous
Jotta oikeasti tiedät, missä kunnossa oma talous on – hyvä tapa tehdä se, on seurata oman talouden tuloja ja kuluja yhden kuukauden ajan. Kirjaat vaikka vihkoon tai tietokoneelle tai älypuhelimeesi jokaisen ostosreissun, jokaisen maksetun laskun ja jokaisen ansaitun euron kuukauden ajalta. Kuukauden jälkeen istut sitten alas ja katsot, kuinka paljon sinulta kuluu pelkästään olemiseen eli asuntokuluihin ja matkoihin, peruselämiseen. Kuinka paljon kulutat harrastuksiin, viihteeseen ja ruokaan – sekä terveyteen. Jos lopputulemana on plussa tulos, niin hyvä – voit harkita sitten sijoittamista ja säästämistä, mutta jos tuloksena on miinustulos, on aika miettiä sitä omaa arkea tarkemmin, ja miettiä miksi rahat eivät riittäneet?
Jos sinulla jää kuukausittain selvästi rahaa viivan alle, etkä vielä ole sijoittanut mihinkään, kannattaa oikeasti miettiä sijoittamisen ja säästämisen aloittamista. Parissa vuodessa saat kivan vararahaston jo 50-100 euron kuukausisäästämisellä vaikka rahastoilla. Ne eivät tietenkään ole paras vaihtoehtoa rahojen sijoittamiselle, mutta ne ovat kohtuullisen turvallinen ja helppo vaihtoehto, jos et itse halua aktiivisesti olla mukana sijoittamassa. Kuukausisäästämisen voit aloittaa omassa pankissasi tai vaikkapa Nordnetin tilillä tai jonkun toisen sijoituspalvelun kautta. Esimerkiksi rahastoihin sijoitetut varat ovat saatavilla nopeasti omalle pankkitilille, jos tulee tilanne, että tarvitset nopeasti lisärahoitusta elämän tilanteisiin.
Omat unelmat
Olemme sitten minkä ikäisiä tahansa, meillä on aina jonkinlaisia unelmia. Ne voivat liittyä terveyteen, tuotteisiin, tai vaikkapa matkoihin. Kaikkia unelmia ei voi toteuttaa, mutta jotkut unelmat, jotka ovat siintämässä kauempana saattavat olla sellaisia, joiden toteuttaminen on mahdollista säästämällä tai sijoittamalla, tai yksinkertaisesti elämällä taloudellisesi. Taloudellinen elämä ei tarkoita välttämättä kitsastelua, vaan sitä, että käyttää rahansa optimaalisesti ja osaa hyödyntää kaikki oman elämän mahdollisuudet. Esimerkki: jos suunnittelet ruokasi viikoksi edeltäkäsin ja käyt kerran tai kaksi kertaa viikossa kaupassa, hävikki vähenee ja ostat suunnitelmasi mukaisesti- todennäköisesti tällä tavalla mahdollistat turhan ostamisen vähentämisen ja näet sen kuukausittaisessa ruokakuluissasi – ja mikäli haluat tehdä nimenomaan terveellistä ruokaa, ennakointi on taloudellisuuden avain.
Suunnittele – ennakoi – ja kilpailuta – pari avainta oman talouden parempaan hallintaan.