Pankkipalvelut ja digiaika

Lainavertailun tekeminen on digiaikana niin helppoa, että sitä ei kannata jättää tekemättä

Lainavertailu kannattaa kuluttajan suorittaa useasta syystä. Reilu lainavertailu kertoo helposti, onko oma laina hyvässä vaiko kalliissa tilassa – eli onko aika vaihtaa lainoittajaa. Tässä muutamia tärkeitä syitä vertailun tekemiselle:

 1. Lainojen kustannusten vertailu: Lainavertailu auttaa kuluttajaa löytämään edullisimman lainan kustannuksiltaan. Lainojen välillä voi olla merkittäviä eroja, esimerkiksi korkojen ja maksujen osalta, ja lainavertailun avulla löytää halvimman vaihtoehdon.
 2. Lainaehtojen vertailu: Kuluttaja voi vertailla eri lainojen ehtoja ja etsiä lainaa, jonka ehdot sopivat omiin tarpeisiin. Esimerkiksi lyhennysvapaa, maksuaika tai eräpäivän siirto ovat asioita, joita kannattaa ottaa huomioon lainaa valittaessa.
 3. Ajan säästäminen: Lainavertailu säästää aikaa, sillä kuluttaja voi löytää sopivimman lainan yhdellä kertaa, eikä hänen tarvitse etsiä jokainen laina erikseen.
 4. Luotettavien lainantarjoajien löytäminen: Lainavertailu auttaa löytämään luotettavat lainantarjoajat. Kun vertailee lainoja, voi myös lukea muiden asiakkaiden arvosteluja ja kommentteja, joiden avulla voi muodostaa käsityksen lainantarjoajasta.
 5. Parempi neuvotteluasema: Kun kuluttaja tietää, millaisia lainatarjouksia on saatavilla, hänellä on parempi neuvotteluasema, kun hän keskustelee lainantarjoajan kanssa lainan ehdoista.

Lainavertailu on tärkeä osa vastuullista lainanottoa, sillä se auttaa kuluttajaa löytämään edullisimman ja sopivimman lainan omiin tarpeisiin. Varsinki kun ”isossa kuvassa” markkinat ja talous ovat epävarmuuden kourissa, on hyvä tehdä voitava omien lainojen suhteen talouden tasapainoittamiseksi.

Ota lainaa vastuullisesti

Vastuullinen lainanottaminen tarkoittaa sitä, että lainanhakija ottaa huomioon lainan takaisinmaksukyvyn ja varmistaa, että hän pystyy maksamaan lainan takaisin sovitussa aikataulussa. Tämä on tärkeää, sillä vastuullinen lainanotto auttaa välttämään ylivelkaantumista ja maksuhäiriömerkintöjä, jotka voivat johtaa vakaviin taloudellisiin ongelmiin.

Vastuullinen lainanottaminen sisältää useita tärkeitä asioita, kuten:

 1. Lainan tarpeen ja määrän harkitseminen: Lainan ottamista tulee harkita tarkasti, ja lainamäärä tulisi valita sen mukaan, kuinka paljon rahaa todella tarvitsee.
 2. Lainaehtojen vertailu: Lainaehtojen vertailu auttaa löytämään edullisimman lainan. Tämä auttaa säästämään rahaa, ja vähentää riskiä joutua ongelmiin maksujen kanssa.
 3. Takaisinmaksukyvyn arvioiminen: Lainanhakijan tulee arvioida oma takaisinmaksukykynsä realistisesti ennen lainan ottamista. Tämä auttaa välttämään maksuvaikeudet myöhemmin.
 4. Lainanhoitokulujen huomioiminen: Lainanhakijan tulee ottaa huomioon kaikki lainanhoitokulut, kuten korkokulut ja muut maksut, jotta hän tietää tarkalleen, kuinka paljon laina tulee maksamaan.
 5. Lainan takaisinmaksun suunnitteleminen: Lainan takaisinmaksu tulee suunnitella etukäteen, jotta lainanhoitoon liittyvät kulut ja maksut voidaan ottaa huomioon. Lainan takaisinmaksuaika tulisi valita siten, että lainanhoitoon kuluu vain sellainen summa, jonka lainanhakija pystyy maksamaan ilman ongelmia.

Nämä ovat joitain esimerkkejä siitä, mitä vastuullinen lainanottaminen tarkoittaa. Yleisesti ottaen vastuullinen lainanotto edellyttää taloudellisen tilanteen tarkkaa arviointia, realististen takaisinmaksusuunnitelmien tekemistä, ja lainanottamista vain silloin, kun se on todella tarpeen.

Takaisinmaksukyky

Lainan takaisinmaksukyky tarkoittaa kykyä maksaa lainanlyhennykset ja korot sovitussa aikataulussa. Lainan takaisinmaksukyvyn arvioiminen on tärkeää, sillä lainanottajan tulee olla varma, että hän pystyy maksamaan lainan takaisin sovitussa aikataulussa ilman, että hänen taloudellinen tilanteensa heikkenee liikaa.

Lainan takaisinmaksukyvyn arvioiminen edellyttää tarkkaa taloudellisen tilanteen arviointia. Lainanhakijan tulee huomioida kaikki tulot ja menot, kuten esimerkiksi asumiskulut, ruokakulut, vakuutusmaksut, muut lainanlyhennykset ja muut kiinteät kulut. Kun kaikki kulut on huomioitu, tulee lainanhakijan selvittää, kuinka paljon rahaa jää jäljelle kuukaudessa lainan takaisinmaksua varten.

Lisäksi lainan takaisinmaksukyvyn arvioiminen edellyttää tulevaisuuden suunnittelua. Lainanhakijan tulee pohtia, miten hänen taloudellinen tilanteensa voi muuttua lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi työpaikan menettäminen, perheenlisäys, sairastuminen tai muu yllättävä meno voi vaikuttaa merkittävästi lainan takaisinmaksukykyyn.

Jos lainan takaisinmaksukyky arvioidaan huolella ja realistisesti, se auttaa välttämään maksuvaikeudet myöhemmin ja edesauttaa vastuullista lainanottoa.

Trackbacks & Pings

 • Pankkitoiminnan kehitys 2000-luvulla - ePankki :

  […] Digitaaliset palvelut: Teknologian kehitys on mahdollistanut pankkien siirtymisen perinteisistä palveluista digitaalisiin palveluihin. Asiakkaat voivat hoitaa pankkiasioitaan verkkopankin, mobiilisovellusten tai chat-asiakaspalvelun kautta. Tämä on lisännyt pankkien tehokkuutta ja joustavuutta, samalla kun se on parantanut asiakaskokemusta. […]

  1 vuosi ago

Vastaa