Pankkipalvelut ja digiaika

Oman talouden kulujen jaksottamisen mahdollisuuksista

Oletko koskaan ollut tilanteessa, että arjen rahat eivät oikein tahdo riittää. Useimmat meistä ovat olleet tällaisessa tilanteessa. Se ei tarkoita välttämättä sitä, että rahatilanne olisi heikko, vaan sitä että kulut saattavat välillä kumuloitua sopivasti aiheuttaen väliaikaisen tilanteen, missä saatavilla olevat rahavarat käyvät vähiin. Silloin voi esimerkiksi lainan maksuvapaa tulla hyvään tarpeeseen. Se auttaa nopeasti ja tuo hetkellisen tuen tiukentuneessa tilanteessa, ilman että sen suhteen pitäisi tehdä isoja taloudellisia ratkaisuja. Näillä maksuvapailla on mahdollista saada apua tiukkaan rahatilanteeseen esimerkiksi muutamaksi kuukaudeksi, ja näitä maksu- ja lyhennysvapaita on yleensä saatavissa sekä isompiin asuntolainoihin, kuin myös pienempiin osamaksulainoihin ja kulutusluottoihin.

Oman arjen uudelleen järjestäminen

Kun oma talous alkaa sakata on aika katsoa tarkemmin sitä omaa arkea ja sen rakenteita. Monesti elämä rakentuu vähitellen ja talous kasvaa ja nykyelämäntyylin mukaisesti myös tavaramäärä, ja tekeminen kasvaa. Sosiaalinen paine saattaa ajaa kotitaloudet tekemään hankintoja, jotka eivät perustu tarpeeseen, vaan tähän sosiaaliseen paineeseen – vaikka niihin hankintoihin tai elämäntapaan ei välttämättä olisi tulojen perusteella mahdollisuutta. Jos kuitenkin tilanne etenee niin pitkälle, että laskut ovat menossa lisäajalle, ja arjen rahavarat alkavat olla tiukoilla, on aika tarkastella tarkemmin sitä omaa taloutta.

Meillä ihmisillä on sellainen inhimillinen piirre, että me piilotamme itseltämme asioita, joita emme halua havaita – me voimme esimerkiksi olla laihdutuskuurilla, mutta kuitenkin aina välillä ottaa pari suklaakeksit tai käydä syömässä sushia. Näin on myös talouteen liittyvissä asioissa. Me heitämme joitain valittuja kuitteja pois samantien maksettuamme laskun, tai kertoassamme harrastuksista, emme välttämättä kerro harrastuksen kuluja aivan todenmukaisesti.

Oman talouden analyysi

Oman talouden analyysi on helppo tehdä. Varsinkin jos sinulla ei ole aivan päivän päällä oleva tilanne, niin aloita nyt seuraavan kuukauden alusta listaamaan kaikki laskut mitä maksatte, ja vastaavasti myös kaikki tulot mitä teille pankkiin tulee. Tästä saa kuukauden päästä yhteenlaskettuna talouden tilanteen aivan suoraan – siinä listalla pitää olla kuukauden ajalta kaikki talouteen kohdistuvat kulut harrastuksista asumiseen ja syömiseen – aivan kaikki. Ei ole mitenkään epätavallista, että miettiessämme omaa talouttamme, unohdamme joitain palasia siitä ajattelustamme saadaksemme itsellemme ajatustasolla paremman taloudellisen tilanteen – tämä kuukauden ajan kaikkien maksujen listaaminen pakottaa näkemään sen todellisen tilanteen, jota kenties kannattaa seurata vielä toinenkin kuukausi.

Tämä listaus eli oman talouden tulo- ja menoanalyysi kertoo, onko taloudessa varaa säästämiselle sellaisenaan, eli onko tuloja enemmän kuin menoja, vai onko tilanne sellainen, että tulos eivät riitä kattamaan menoja. Jos tilanne on sellainen, että tulot eivät kata menoja, on aika lähteä säästökuurille – ja jos et ole koskaan aiemmin sitä tehnyt, voit yllättyä kuinka paljon arjessamme on yleisesti mahdollista säästää.

  • sähkössä on lähes aina mahdollista säästää jopa 30-50 % pienillä arjen käytännönmuutoksilla
  • päivittäisissä ruokakuluissa on helppoa säästää suunnittelun kautta ja tarkempien valintojen kautta. Jos et ole vielä tarkentanut ostoksiasi tai aloittanut suunnittelua, voit säästään kymmeniä prosentteja kuukausittaisissa ruokakuluissa
  • harrastusten uudelleen järjestäminen. Monet harrastukset on mahdollista toteuttaa edullisemmin, tai ainakin valita erilainen, edullisempi tapa harrastaa
  • osamaksujen kanssa voi miettiä niiden yhdistämistä yhdeksi isommaksi lainaksi
  • lisätulojen hankinta lisätöitä tekemällä
  • voit tarkastella ko Suomen tilannetta vaikka Suomen pankin tilastoista

Oman arjen uudelleen järjestely ei välttämättä tarkoita suuria muutoksia ulkoisesti, mutta paremmalla suunnittelulla ja järkevämmällä tekemisellä on saatavissa suuria säästöjä, varsinkin jos niitä ei ole aiemmin tehtyä. Tämä tällainen oman arjen optimointi on nykyaikaa, ja lähes jokainen talous tekee sitä omalla tahollaan- toiset voimakkaammin kuin toiset. Analyysin kyljessä saa myös hyvän käsityksen siitä, miten sen oman arjen kulut rakentuvat – ja tätä ei oikeastaan koskaan edes mieti siinä tilanteessa, kun rahat tuntuvat riittävän kuluihin.

Trackbacks & Pings

Vastaa