Pankkipalvelut ja digiaika

MIkä on luottoprofiili ja mihin kaikeen se vaikuttaa

Luottoprofiili tarkoittaa yksilön tai yrityksen luottohistoriaa ja nykyistä taloudellista tilannetta kuvaavaa kokonaisuutta. Se koostuu useista eri tekijöistä, kuten aiemmista lainoista, luottokorttien käytöstä, maksuhäiriömerkinnöistä ja muista taloudellisista tiedoista. Luottoprofiili kertoo luotonantajille, kuinka luotettava ja kyvykäs henkilö tai yritys on hoitamaan taloudelliset velvoitteensa.

Luottoprofiili vaikuttaa useisiin asioihin, kuten:

 1. Lainan saantiin: Hyvä luottoprofiili helpottaa lainan tai luottokortin saantia. Jos luottoprofiili on heikko, lainanantajat voivat katsoa hakijan olevan suurempi riski ja voivat joko kieltäytyä myöntämästä lainaa tai tarjota sitä korkeammalla korolla.
 2. Korkotarjoukset: Korot voivat vaihdella riippuen luottoprofiilista. Parempi profiili voi saada alhaisemman koron, kun taas heikompi profiili voi johtaa korkeampiin korkoihin.
 3. Vuokra-asunnon saanti: Monet vuokranantajat tarkistavat mahdollisten vuokralaisten luottotiedot varmistaakseen, että heillä on kyky ja taipumus maksaa vuokra ajallaan.
 4. Työpaikat: Jotkut työnantajat saattavat tarkistaa hakijoiden luottotiedot, erityisesti jos työ liittyy talouteen tai on muita erityisiä vastuita.
 5. Vakuutusmaksut: Joissakin maissa vakuutusyhtiöt voivat käyttää luottoprofiilia osana vakuutusmaksujen määritystä.
 6. Yritysluotot: Yritysten luottoprofiili voi vaikuttaa niiden kykyyn saada rahoitusta, määrittää lainaehtoja ja vaikuttaa kumppanuuksiin muiden yritysten kanssa.

On tärkeää ymmärtää, että luottoprofiilin merkitys ja se, miten se otetaan huomioon, voi vaihdella eri maissa. Esimerkiksi joissakin maissa maksuhäiriömerkinnät voivat vaikuttaa luottoprofiiliin voimakkaammin kuin toisissa.

Siksi onkin olennaista pitää huolta omista luottotiedoistaan, maksaa laskut ajallaan ja olla tietoinen omasta taloudellisesta tilanteestaan.

Korkotarjoukset ja niiden vertailu

Kun kyseessä on lainan otto, olipa sitten asuntolaina, kulutusluotto tai luottokortti, yksi keskeisimmistä tekijöistä on korko. Korko on se hinta, jonka lainanottaja maksaa lainanantajalle lainatun summan käytöstä. Korko voi olla kiinteä tai vaihteleva, ja se voi vaihdella suuresti eri lainantarjoajien ja lainatuotteiden välillä. Siksi korkotarjousten vertailu on olennaisen tärkeää ennen lainan ottamista.

Miksi korkotarjousten vertailu on tärkeää?

Korkotarjousten vertailu voi säästää lainanottajalle merkittäviä summia pitkällä aikavälillä. Pieneltäkin tuntuvat erot korossa voivat kasvaa suuriksi summiksi, kun korkoa maksetaan useiden vuosien ajan. Esimerkiksi asuntolainassa, joka on tyypillisesti pitkäaikainen laina, jo 0,5 prosentin ero korossa voi tarkoittaa tuhansien eurojen eroa lainan kokonaiskustannuksissa.

Kuinka vertailla korkotarjouksia?

 1. Ymmärrä erilaiset korot: Korkotarjouksissa voi olla useita eri komponentteja, kuten nimelliskorko, marginaali ja viitekorko. On tärkeää ymmärtää, mitä kukin näistä tarkoittaa ja miten ne vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin.
 2. Tutki todellinen vuosikorko: Todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kulut: koron lisäksi myös mahdolliset lainanhoitomaksut, avausmaksut ja muut kulut. Se antaa hyvän kuvan lainan todellisista kustannuksista ja helpottaa eri lainatarjousten vertailua.
 3. Käytä lainalaskureita: Monet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat verkkosivuillaan lainalaskureita, joilla voi arvioida lainan kustannuksia eri korkotasojen mukaan.
 4. Pyydä useita tarjouksia: Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen, vaan pyydä korkotarjouksia useilta eri lainanantajilta. Vertaile niitä huolellisesti ja huomioi myös muut lainan ehdot.
 5. Neuvottele: Usein lainan korkoa ja muita ehtoja voi neuvotella, erityisesti jos sinulla on hyvä luottoprofiili tai muuta neuvotteluvalttia.

Lainan korko on vain yksi tekijä lainapäätöstä tehtäessä, mutta se on taloudellisesti merkittävä. Siksi onkin järkevää uhrata aikaa korkotarjousten vertailuun ja neuvotteluun, jotta löydät itsellesi edullisimman ja sopivimman lainan.

Vastaa