Pankkipalvelut ja digiaika

Ennuste: Euroalue ajautuu lievään tuplataantumaan, energiasta vuosien työmaaä

Euroalueen talous ajautuu lievään taantumaan tänä ja ensi talvena, ennustaa Danske Bank The Big Picture -raportissaan. Energiaongelmat eivät jää kuluvaan talveen.

Danske Bank ennustaa euroalueen bruttokansantuotteen laskevan ensi vuonna 0,9 prosenttia. Vuonna 2024 pankki ennustaa euroalueen talouden junnaavan paikallaan (0,0 %). Päivitetyt ennusteet käyvät ilmi The Big Picture -raportista.

Kuluvan talven lisäksi Danske Bank ennustaa euroalueen talouden painuvan taantumaan myös talvena 2023–2024. Vuosien 2023 ja 2024 kesinä talouden ennustetaan kasvavan. Ennustettu tuplataantuma on kuitenkin lievä.

”Pääasiallinen syy taantumaan on laskeva yksityinen kulutus. Kuluttajien luottamus on nyt historiallisen matalalla. Nousevat energialaskut ja korot vähentävät kulutukseen käytettävissä olevaa rahaa. Ilmiö korostuu talvisin, jolloin lämmitykseen ja muuhun energiankulutukseen menee kesäaikaa enemmän rahaa”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Ennusteessa on tunnistettu myös tekijöitä, jotka voivat heikentää tai parantaa talouskehitystä ennusteeseen verrattuna. Geopoliittiset riskit, energiatilanteen kriisiytyminen nykyisestä tai koronatilanteen heikkeneminen voivat johtaa ennustettua heikompaan talouskehitykseen.

Toisaalta kuluttajien pandemian aikana säästämät puskurit, elvyttävä talouspolitiikka sekä merkittävät puolustukseen ja vihreään siirtymään tehdyt investoinnit voivat johtaa ennustettua suotuisampaan talouskehitykseen. Inflaation odotettua nopeampi pienentyminen elvyttäisi kulutusta.

Energiakriisi ei jää tähän talveen

Vahva työmarkkina on yksi euroalueen talouden valopilkku. Työikäinen väestö supistuu, ja monilla aloilla on yhä ongelmia työvoiman saatavuudessa.

”Taantuma viilentää työmarkkinoita ja johtaa työttömyyden maltilliseen nousuun. Emme silti ennakoi laajamittausta työmarkkinakriisiä, koska osaavasta työvoimasta on ollut pulaa. Kiivaan inflaation ja työvoimapulan yhdistelmä kiihdyttää hieman palkkojen nousua”, Kuoppamäki sanoo.

Eurooppa on historiallisesti ollut riippuvainen tuontienergiasta. Tänä talvena energian saatavuus ja korkea hinta aiheuttavat ongelmia niin kotitalouksille kuin yrityksille. ”Valitettavasti Euroopan energiaongelma ei ratkea tämän talven jälkeen, vaan ongelman ratkaisu vaatii vuosia. Historiallisen suuret investoinnit vihreään siirtymään tukevat Suomen talouskasvua, vaikka laajemmin euroalueen suhdannekuva ei anna aihetta riemuun”, Kuoppamäki toteaa.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Trackbacks & Pings

  • Ennuste: Korkojen nousu tasoittuu – ”Helpommat ajat siintävät horisontissa” - ePankki :

    […] Parhaassa tapauksessa viime kuukausina nähty raaka-aineiden ja rahtikustannusten halpeneminen sekä toimitusaikojen lyheneminen painavat inflaatiota ennustetta nopeammin alas. Tämä avaisi oven korkojen laskulle ja talouden elpymiselle. “Mikä tahansa odottamaton sokki energia-alalla voi johtaa merkittäviin häiriöihin, nostaa hintoja tai pakottaa energian säännöstelyyn. Sillä olisi välittömiä vaikutuksia talouteen”, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki […]

    2 vuotta ago
  • Markkinakatsaus: Tuottonäkymät kirkastumaan päin - ePankki :

    […] ovat yhä teemoja. Yritystuloksien notkahdus on edessä, mutta todennäköisesti maltillisena. Inflaation asteittain rauhoittuessa myös korkopaineet alkavat hellittämään. Vuoden 2023 kuluessa […]

    1 vuosi ago

Vastaa