Pankkipalvelut ja digiaika

Kuinka paljon Silicon Valley Bankin asiakkaat saavat takaisin tallettamastaan rahasta?

Analyytikot sanovat, että he eivät välttämättä saa kaikkea takaisin. Silicon Valley Bank suljettiin perjantaina, eikä asiakkaat voi nostaa rah

Ongelmapankki Silicon Valley Bank (SVB) ajetaan alas Kalifornian pankkivalvontaviranomaisen päätöksellä. Pankin varat siirtyvät toistaiseksi Yhdysvaltain talletussuojarahaston FDIC:n perustaman Deposit Insurance National Bank of Santa Claran hallintaan.ojaan toistaiseksi. Käteiskriisi on käynnissä, joten kuinka paljon tallettajat lopulta saavat takaisin?

Tämä on tärkeä kysymys, sillä monet aloittavat yritykset ja muut yritykset, jotka ovat luottaneet SVB:hen, joutuvat maksamaan palkkoja ja muita laskuja pian.

FDIC vakuuttaa Yhdysvaltain pankkitalletukset enintään 250 000 dollaria talletusta kohden. Mutta lähes 88% SVB:n asiakkaiden talletuksista ei ollut vakuutettu. Joten mitä tapahtuu tälle rahalle?

Luokitusyhtiö Moody’s arvioi näiden varojen tulevaisuutta myöhään perjantaina ja jakoi huomionsa. Warren Buffetin tukema Moody’s erikoistuu rahoituslaitosten taloudellisen vahvuuden arviointiin, joten SVB:n tallettajien tulisi kiinnittää huomiota. Moody’s laski SVB:n pitkäaikaisen pankkitalletusluokituksen ”Caa2”:een, mikä heijastaa ”odotettua 80-90%:n palautusastetta vakuudettomille tallettajille”, luokitusyhtiö sanoi.

Ostetaanko SVB?

Analyytikot, sijoittajat ja muut rahoitusalan tarkkailijat odottavat tai toivovat, että SVB ostetaan toisen rahoituslaitoksen toimesta viikonlopun aikana. Se voisi tarkoittaa, että uudelleen tuettu SVB-pankki voisi avata maanantaiaamuna ja tallettajilla olisi täysi pääsy tileihinsä. Tämä viikonloppu on paljon selvittämistä, jos se tapahtuu. SVB on suurin pankkikriisi sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Siinä on yli 200 miljardin dollarin omaisuus.

Kun IndyMac-pankki epäonnistui vuoden 2008 finanssikriisissä, FDIC maksoi vakuudettomille tallettajille 50 senttiä jokaista dollaria kohti, viraston tietojen mukaan. Se on äärimmäinen esimerkki. Kaatuneen pankin varojen myyminen laajan kriisin aikana on paljon vaikeampaa, ja näiden varojen hinnat olivat paljon alhaisempia. Mutta se havainnollistaa vakuudettomien pankkitallettajien riskit.

Myöhään perjantaina Moody’s jakoi myös näkemyksensä SVB:n vakuudettomille tallettajille, ennustaen, että asiakkaat ”saavat osittaisen maksun FDIC:ltä ensi viikon aikana ja saattavat saada lisämaksuja tulevaisuudessa, kun FDIC myy pankin varoja”.

FDIC

FDIC pyrkii nyt toimillaan välttämään laajempaa pankkikriisiä ja turvaamaan SVB:n suojattujen asiakkaiden talletukset.

Founders Fund

Biljoonaisiin yltävällä pääomasijoitusrahasto Founders Fundilla, jonka takana on miljardööri Peter Thiel, oli torstaina huolestunut viesti portfoliossaan oleville yrityksille. Rahasto kehotti yrityksiä vetämään rahansa pankista välittömästi. Coatue Management, Union Square Ventures ja Founder Collective ovat myös antaneet samanlaisia ohjeita omistusyhtiöilleen.

SVB:n ongelmat johtuvat korkojen nopeasta kasvusta, joka on aiheuttanut kasvurahoituksen tyrehtymisen. Startup-yritykset ovat joutuneet käyttämään enemmän käteisvarojaan liiketoiminnan investointeihin, mikä on heikentänyt SVB:n talletuskantaa jo pitkään.

Pankin huonot sijoituspäätökset ovat pahentaneet kriisiä. SVB:llä oli sijoitettuna kymmeniä miljardeja dollareita asuntolainavakuudellisiin pidemmän maturiteetin velkakirjoihin. Näiden velkakirjojen keskikorko oli alhainen, joten sijoitusten arvo romahti ennätysvauhdilla korkotason nopean nousun vuoksi.

Vastaa