Pankkikieltä arkipäivään
Monesti saamme lukea erilaisia tekstejä, joissa on paljon pankkimaailman asioita, mutta mitä ne oikeasti tarkoittavat, esimerkiksi korkoa korolle, tai päiväkorko, Euribor yms.
Korkoa korolle
Korkoa korolle tarkoittaa korkotulojen kertymistä alkuperäisen sijoituksen päälle. Kun sijoittaja saa tuloja korkoina, osinkoina tai muina tuottoina, nämä tulot voivat myös tuottaa korkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitus kasvaa ajan myötä eksponentiaalisesti, kun kertynyt korko lisätään alkuperäiseen sijoitukseen ja uusi korko lasketaan tämän uuden summan perusteella.
Esimerkiksi, jos sijoittaa 1000 euroa pankkiin 5%:n vuotuisella korolla, ensimmäisen vuoden jälkeen sijoitus kasvaa 1050 euroon. Toisena vuonna korko lasketaan tästä 1050 euron summasta, jolloin sijoitus kasvaa 1102,50 euroon, ja niin edelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että korkoa korolle -ilmiö voi tehdä sijoituksesta huomattavasti tuottoisamman pitkällä aikavälillä, kun korkotulojen kertyessä sijoitus kasvaa eksponentiaalisesti.
Päiväkorko
Tilin päiväkorko tarkoittaa sitä korkoprosenttia, jonka tilille talletetulle summalle maksetaan korkoa päivittäin. Päiväkorko lasketaan yleensä tilillä olevan päivittäisen saldon perusteella ja se maksetaan tilin omistajalle kerran kuukaudessa tai kerran vuodessa.
Päiväkoron avulla sijoittaja voi seurata tarkasti tilin korkotuottoa ja nähdä, kuinka paljon korkoa tilille on kertynyt päivittäin. Päiväkoron laskentatapa voi vaihdella eri pankeissa ja rahoituslaitoksissa, mutta yleensä se perustuu päivittäin tilillä olevan saldon keskiarvoon ja korkoprosenttiin, joka on sovittu tilin avaamisen yhteydessä.
On tärkeää huomata, että päiväkoron lisäksi tilin korkotuottoon vaikuttaa myös tilin kokonaiskorkoprosentti sekä korkoa kertyneiden päivien määrä. Lisäksi jotkin tilit voivat tarjota erilaisia etuja, kuten talletussuojaa tai muita bonuksia. Ennen tilin avaamista kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja tarkistaa tarkasti tilin korkotuottoon liittyvät yksityiskohdat ja ehdot.
Euribor
EURIBOR on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate, joka on Euroopan rahamarkkinoiden yleisin viitekorko. Se kuvaa euroalueen suurimpien pankkien keskimääräistä korkoa, jolla ne ovat valmiita lainaamaan toisilleen rahaa tiettynä ajanjaksona.
EURIBOR-korkoja julkaistaan eri pituisille laina-ajoille, kuten esimerkiksi 1 kuukausi, 3 kuukautta, 6 kuukautta ja 12 kuukautta. Korko määritellään päivittäin ja se perustuu pankkien ilmoittamiin lainatarjouksiin. Korko on siis markkinakorko, joka määrittyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.
EURIBOR-korkoa käytetään yleisesti viitekorkona erilaisissa lainasopimuksissa, kuten esimerkiksi asuntolainoissa, yrityslainoissa ja kulutusluotoissa. Korko toimii myös yleisenä mittarina euroalueen rahapolitiikan tilasta, sillä se heijastaa markkinoiden näkemystä talouskehityksestä ja rahapolitiikan toimivuudesta.
EURIBOR-korko on yleisesti käytössä euroalueen rahoitusmarkkinoilla ja se on tärkeä mittari myös monille sijoittajille, jotka seuraavat euroalueen talouden kehitystä ja haluavat minimoida sijoitustensa riskejä.
Annuiteetti
Annuiteetti tarkoittaa jatkuvaa, säännöllisin väliajoin tapahtuvaa maksusuoritusta, joka kohdistuu yleensä tietyn ajanjakson aikana maksettavaan lainan takaisinmaksuun tai eläkkeeseen.
Annuiteetissa lainan pääoma jaetaan tasaerissä maksettavaksi, joka sisältää sekä lainan pääoman takaisinmaksun että korkojen maksun. Annuiteettilainassa maksuerän suuruus pysyy samana koko lainan takaisinmaksun ajan, mutta maksuerän sisältö muuttuu siten, että lainan takaisinmaksun aikana korkojen osuus maksuerästä pienenee ja lainapääoman osuus kasvaa.
Annuiteettilaina on yleinen asuntolainamuoto, jossa lainan takaisinmaksu tapahtuu tasaerissä, joita maksetaan yleensä kuukausittain. Annuiteettilainan avulla lainanottaja voi suunnitella taloutensa helpommin, sillä maksuerän suuruus pysyy samana koko laina-aikana. Annuiteettilaina mahdollistaa myös lainan takaisinmaksun ennenaikaisesti ilman rangaistusmaksuja.
Muuta luettavaa muualta
Telia 5G kartta
DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko aloittaa kattavan 5G-verkon rakentamisen Loviisassa ja Pyhtäällä maanantaina 10. lokakuuta. Nopeamman 5G-verkon rakentamisen myötä myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Paremmille yhteyksille on tarvetta, sillä mobiilidatan käyttö on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina. Tutustu Telia 5G kartta aiheeseen.
Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta
Garmin Venu 2 Plus GPS- älykello jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.
Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia
Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu uuteen