Pankkipalvelut ja digiaika

Monet eurooppalaiset odottavat jäävänsä paitsi maksuista seuraavien 12 kuukauden aikana

Intrumin vuotuinen Euroopan kuluttajamaksuraportti osoittaa, että inflaatio on kiristänyt otettaan Euroopan kotitalouksien taloudesta. Kuluttajien luottamus on laskenut ennätysalhaiselle tasolle, ja vaikka useimmat kuluttajat sanovat muuttavansa kulutustottumuksiaan, kolme 10: stä kamppailee saadakseen rahat riittämään ja odottaa menettävänsä yhden tai useamman sähkölaskun tulevana vuonna.

Kiihtyvä inflaatio on aiheuttanut taloudellisen ahdistuksen aallon, kun kotitaloudet kamppailevat tulojensa ja menojensa tasapainottamiseksi. Intrumin vuosittainen European Consumer Payment Report (ECPR), joka kartoittaa 24 000 kuluttajan taloudellista tilannetta, osoittaa, että yli kahdeksan 10:stä on huolissaan päivittäistavarakaupan ja energian hintojen noususta.

Joka kolmas vastaaja uskoo, ettei heillä ole tarpeeksi rahaa sähkölaskujensa maksamiseen seuraavien 12 kuukauden aikana, ja vastaava osuus sanoo, että he ovat jo menettäneet laskun viimeisen vuoden aikana.

”Monien vuosien alhaisen inflaation ja löysän rahapolitiikan jälkeen huimat hinnat ja nousevat korot ovat tehneet eurooppalaisista kuluttajista syvästi pessimistisiä tulevaisuuden suhteen. Monet kuluttajat, jotka eivät olleet suhteellisen vaikuttuneita pandemian aikana, tuntevat tänään vaikutuksen. Kustannushäiriöillä on merkittävä vaikutus kuluttajien kulutustottumuksiin, mikä lisää matalamman prioriteetin velvoitteiden laiminlyönnin riskiä”, sanoi Andrés Rubio, Intrumin virkaatekevä toimitusjohtaja.

Velkojat voivat odottaa myöhästymisten ja maksamatta jättämisten kasvavan

Kuusi vastaajaa 10:stä muuttaa rahankäyttötapaansa, ja yhtä suuri osa väittää olevansa yhä tietoisempia tarpeettomista kustannuksista. Käyttäytymistään muuttavat kuluttajat vähentävät aterioita, mikä on huono uutinen vieraanvaraisuusalalle ja muille vapaa-ajan aloille, jotka alkoivat saada takaisin jalansijaa Covidin vaikutusten jälkeen. Nuoremmat kuluttajat tuntevat puristuksen myös sosiaalisessa elämässään ja käyttävät todennäköisemmin osta nyt, maksa myöhemmin (BNPL) -ratkaisuja kasvavien kustannusten kattamiseksi. Kolmekymmentäyksi prosenttia Z-sukupolven kohortista, jotka ovat myöhään teini-ikäisiä ja 20-vuotiaita, sanovat tekevänsä tätä yhä enemmän.

Niistä kuluttajista, jotka odottavat menettävänsä laskujen maksamisen seuraavien 12 kuukauden aikana, useimmat sanovat, että he todennäköisesti laiminlyövät verkkokaupan ja verkkokaupan laskut. Näitä havaintoja tukevat Euroopan pankkiviranomaisen (EPV) tulostaulukosta saadut viimeisimmät tiedot, jotka osoittavat, että vaiheen 2 lainojen osuus on ollut kasvussa, mikä osoittaa, että maksulaiminlyöntejä voi olla enemmän.

Useimmat uskovat, että korkea inflaatio kestää vuosia hallituksen väliintulosta huolimatta

Yli puolet vastaajista odottaa inflaation jatkuvan vuosia, mikä viittaa siihen, että heidän johtajiensa kykyyn saada hinnat hallintaan ei juurikaan uskota. Taloudelliset epävarmuustekijät saavat myös enemmistön, kuusi vastaajaa 10:stä, pelkäämään, että he eivät säästä tarpeeksi tulevaisuutta varten eivätkä pysty jäämään mukavasti eläkkeelle.

Yksi tapa, jolla kuluttajat voivat taistella henkilökohtaisen taloutensa synkkiä näkymiä vastaan, on lisätä kotitalouksien tuloja, ja kolme 10 vastaajasta ilmoittaa pyytävänsä pian palkankorotusta. Tämä nousee 41 prosenttiin vastaajilla, joilla on pieniä lapsia.

”Vaikka emme ole vielä nähneet palkka-hintakierteen ”tuomiosilmukkaa” Euroopassa, suhteellisen suuri osuus, joka sanoo vaativansa palkankorotusta, osoittaa, että kuluttajien kärsivällisyys reaalipalkkojen laskua kohtaan on vähenemässä. Tämä kiinnittää entistä enemmän huomiota keskuspankkien kykyyn hallita inflaatiota”, Rubio toteaa.

Tietoja eurooppalaisesta kuluttajamaksuraportista 2022
Euroopan kuluttajamaksuraportti 2022 on väline, jonka avulla saadaan tietoa eurooppalaisten kuluttajien jokapäiväisestä elämästä, heidän menoistaan ja kyvystään hallita kotitalouden taloutta kuukausittain. Raportti perustuu Longituden tekemään ulkoiseen tutkimukseen  24:ssä Euroopan maassa. Vuoden 2022 tutkimukseen osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin heinä-syyskuussa 2022.

Vastaa