Pankkipalvelut ja digiaika

Luotto – laina – vai miksi sitä sanotaan?

Luotto ja laina ovat käsitteitä, jotka liittyvät rahallisiin sopimuksiin, joissa rahoittaja myöntää rahaa lainanottajalle. Laina on yleisempi käsite, joka viittaa yleensä tietyn summan rahan lainaamiseen, joka maksetaan takaisin sovitun ajanjakson kuluessa tietyn koron kanssa. Laina voi olla esimerkiksi asuntolaina, opintolaina, kulutusluotto tai pikavippi.

Luotto

Luotto viittaa yleensä jatkuvaan rahoitussopimukseen, jossa lainanottaja voi nostaa rahaa tarpeen mukaan tietyn enimmäismäärän rajoissa. Luottoa käytetään yleensä lyhytaikaiseen rahoitukseen ja sen korot ovat yleensä korkeammat kuin perinteisten lainojen. Luottokortti on yleinen esimerkki luotosta.

Sana ”luotto” voi myös viitata henkilön tai yrityksen luottokelpoisuuteen, eli siihen, kuinka todennäköistä on, että he pystyvät maksamaan takaisin lainan tai luoton sovitun ajanjakson aikana. Luottokelpoisuus arvioidaan yleensä luottotietojen avulla, jotka kertovat henkilön tai yrityksen maksuhistoriasta ja taloudellisesta tilanteesta.

Luottokelpoisuuden parantaminen

Luottokelpoisuuden parantaminen on tärkeää, sillä se voi auttaa sinua saamaan parempia lainaehtoja ja alhaisempia korkoja. Tässä on muutamia vinkkejä luottokelpoisuuden parantamiseksi:

 1. Maksuhistoria: Maksujen ajallaan maksaminen on tärkeää luottokelpoisuuden kannalta. Yritä välttää myöhästyneitä maksuja ja yritä maksaa kaikki laskusi ajoissa.
 2. Luottokortit: Käytä luottokorttia vastuullisesti ja maksa laskut ajoissa. Jos sinulla on useita luottokortteja, yritä pitää saldosi alhaisena ja käytä vain tarpeen mukaan.
 3. Lainat: Varmista, että maksat kaikki lainat ajallaan. Älä hae liikaa lainoja, sillä useat lainahakemukset voivat heikentää luottokelpoisuuttasi.
 4. Luottotietojen tarkistaminen: Tarkista säännöllisesti luottotietosi ja korjaa mahdolliset virheet.
 5. Taloudellinen tilanne: Yritä säilyttää terve taloudellinen tilanne, joka sisältää riittävät säästöt ja sijoitukset.
 6. Keskustelu lainanantajan kanssa: Jos sinulla on vaikeuksia maksaa lainasi takaisin, ota yhteyttä lainanantajaan ja keskustele mahdollisista maksusuunnitelmista.
 7. Oman talouden hallinta: Opettele hallitsemaan omaa talouttasi paremmin ja suunnittele budjettisi tarkasti, jotta voit hallita rahojasi paremmin.
 8. Omaisuuden hallinta: Pidä huolta omaisuudestasi, sillä esimerkiksi auton tai kiinteistön velat voivat vaikuttaa luottokelpoisuuteesi.
 9. Vältä velkaantumista: Vältä velkaantumista liikaa, sillä liian suuret velat voivat vaikuttaa negatiivisesti luottokelpoisuuteesi.
 10. Pitkäaikaiset suhteet: Yritä pitää pitkäaikaiset suhteet pankkiisi ja lainanantajaasi, sillä luottokelpoisuutesi paranee, kun olet ollut asiakkaana pidempään.
 11. Käytä muita rahoitusvaihtoehtoja: Harkitse muita rahoitusvaihtoehtoja, kuten ystävien ja perheen lainoja, jos ne ovat käytettävissä.
 12. Ota ammattilaisen apua: Voit myös harkita ammattilaisen, kuten talousneuvojan, apua luottokelpoisuutesi parantamisessa. He voivat auttaa sinua luomaan suunnitelman ja seuraamaan edistymistäsi.

Vastaa